
Aproape de fiecare dată, pofta de dulce sau de sărat este pusă pe seama “micilor plăceri nevinovate” ale vetii, necunoscându-se exact cauza. Mulţi dintre noi simţim, uneori, nevoia să mâncăm ceva dulce sau ceva sărat în anumite momente ale zilei. De cele mai multe ori asta se întâmplă seara, când organismul nostru este lipsit de energie.
Dulciurile, în special cele care conţin zahăr procesat, sunt printre cele mai nocive alimente pe care le consumăm, alimente de care, de fapt, organismul nostru nu are nevoie. În momentul în care simţim nevoia de ceva dulce sau chiar sărat, corpul nostru trage un semnal de alarmă şi ne atenţionează că-i lipsesc anumite vitamine şi minerale.
Pofta de dulce înseamnă lipsa cromului, magneziului,a vitaminei B şi a acizilor graşi din sânge, pe când pofta de sărat indică o insuficientă electrolitică, adică lipsă de sodiu.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recomandat mai puţin de 5% pe zi, pentru consumul de zahăr, pentru un adult. Aici intră toate alimentele care conţin zahăr, inclusiv fructele.
În ultimii ani s-au făcut diferite studii şi cercetări cu privire la acest subiect, iar concluzia a fost că pofta de dulce sau de sărat apare din cauza mai multor factori, precum:
- lipsa unei diete echilibrate;
- insuficienţa fibrelor şi a proteinelor din corp;
- blocaje emoţionale;
- nerespectarea unui program optim de odihnă: minim 8 ore de somn pe noapte;
- sedentarismul.
Efectele zahărului sunt nocive atât pentru organism, cât şi pentru minte. După cum bine ştim, zahărul este prezent în multe dintre alimentele pe care le consumăm în mod constant, fiind procesat şi ultra procesat. Acest lucru face ca el să nu fie benefic organismului nostru. Totuşi, putem alege să consumăm o formă mai puţin procesată: mierea, stevia ş.a. .
De exemplu, într-un program de nutriţie personalizat, ne este recomantat să consumăm fructe, care au fructoză şi zahăr într-o formă naturală.
Consumat în cantităţi excesive, zahărul afectează bună funcţionare a organismului, dar şi a minţii, ajungând chiar să provoace dependenţă. Acesta are un număr foarte mare de calorii, care se depun pe organe, sub formă de grăsimi. De aceea se spune că zahărul îngraşă.
În momentul în care consumăm ceva dulce, în creierul nostru se eliberează dopamina sau hormonal fericirii. Dopamina este un neurotransmițător, care face parte din circuitul de recompense din creier. Cu cât se eliberează dopamină și se activează centrul de recompensă, cu atât creierul vrea din nou acea experiență dulce. Pe măsură ce experienţa se repetă, creierul se obișnuiește să elibereze mai puțină dopamină, ceea ce duce la dorința unei alte doze, pentru a crește cantitatea de dopamină. Acesta este motivul pentru care, după ce mâncăm o bucată de ciocolată, avem acea stare de bine, de fericire şi simţim nevoia să mâncăm în continuare.
Zahărul ne schimbă starea de spirit, ne face să ne simțim bine, pe moment. O prăjitură, un suc sau o cafea îndulcită ne crește nivelul de energia imediat. Din păcate, acesta scade la fel de repede- odată ce zahărul a fost absorbit, senzația de oboseală și de anxietate, uneori, cunoscută drept “sugar crash”, poate să ne facă să mai luăm o prăjitură, și încă una.
Pentru o mai bună funcţionare a organismului, putem înlocui ciocolata cu un fruct, cu biscuiţi sau clătite proteice. Creierul nostru nu face diferenţa între ciocolată sau fructe, de exemplu şi, în felul acesta, îl putem păcăli şi avea aceeaşi senzaţie de plăcere.
Iată câţiva înlocuitori, cu un indice caloric mai scăzut, ai zahărului:
- mierea;
- siropul de arţar;
- siropul de agave;
- ştevia;
- zahărul de cocos;
- zahărul de mesteacăn.
Studiile de specialitate vorbesc frecvent despre consumul de zahăr în exces şi despre problemele cauzate de acesta: luarea în greutate, diabet, boli cardiovasculare, probleme de circulaţie, acnee, obezitate. Partea cea mai bună este că zahărul nu este absolut deloc necesar corpului nostru şi putem funcţiona chiar mai bine fără el.
Organismul nostru are nevoie de proteine, nutrienţi, vitamine, iar produsele de patiserie sau panificaţie, produsele precum pizza congelată, cărnuri afumate, sosuri, iaurturi îndulcite, dulciurile şi alcoolul sunt foarte dăunătoare şi nesănătoase.
Cu cât vom reuşi mai repede să renunţăm la zahăr şi la alimentele nesănătoase, cu atât corpul nostru va fi mai sănătos şi plin de vitalitate.
Pentru ca drumul spre schimbare să fie mai uşor, îţi recomandăm un plan de nutriţie personalizat şi antrenamente personalizate, în funcţie de obiectivul dorit. Acum poţi opta şi pentru varianta online! Nu trebuie neapărat să ajungi în sala de fitness! Nu mai ai nicio scuză să renunţi la sport. Noi suntem aici să te ajutăm să alegi sănătatea şi echilibrul!